Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ 2017: Η εμψυχωτική ομιλία του Προέδρου της ΠΟΠΣΜ κ. Γεωργίου Τάτσιου


ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ 2017, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Η εμψυχωτική ομιλία του Προέδρου της ΠΟΠΣΜ κ. Γεωργίου Τάτσιου, στο Συνεδριακό Κέντρο Ι.Βελλίδης

Επιμέλεια:  

"Πανοσιολογιότατοι, αξιότιμη κα Υφυπουργέ Μακεδονίας–Θράκης, κύριοι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου,  κύριοι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, κυρίες κύριοι εκπρόσωποι των Περιφερειών Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, κυρίες κύριοι δήμαρχοι, κυρίες κύριοι εκπρόσωποι ομοσπονδιών και πολιτιστικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Μακεδόνισσες και Μακεδόνες σας καλωσορίζουμε στην κοπή πίτας των Μακεδόνων για το έτος 2017.

Η ΠΟΠΣΜ ξεκίνησε επίσημα το ταξίδι της 3 χρόνια πριν με σκοπό τη διαφύλαξη της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης και τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας πολιτιστικών συλλόγων με κοινή καταγωγή και κοινά ενδιαφέροντα. Στην προσπάθεια αυτή αντιμετωπίζεται πληθώρα ιδιαιτεροτήτων που πηγάζουν από το μεγάλο γεωγραφικό εύρος της Μακεδονίας. Οι τοπικές παραδόσεις ανά τη Μακεδονία συνθέτουν ένα μωσαϊκό ήχων, χρωμάτων και κινητικών μοτίβων, που δίνουν στη Μακεδονική Παράδοση χαρακτήρα ελκυστικό τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους ερευνητές.
Η Ομοσπονδία μας αγωνίζεται για την ανάδειξη της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης με σεβασμό στις κατά τόπους ιδιαιτερότητες. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες επιχειρείται συστηματική αλλοίωση σε βασικούς άξονες της Μακεδονικής Παράδοσης, όπως είναι το τραγούδι, η μουσική, ο χορός, η ενδυμασία και τα δρώμενα. Έντονη είναι η δράση σλαβολάγνων ερευνητών που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν με το χειρότερο τρόπο τα κατά τόπους γλωσσικά ιδιώματα, που μιλήθηκαν σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας, για να αποδείξουν τη δήθεν «σλαβική» ταυτότητα των γηγενών Μακεδόνων. Ακολουθούν μια πρακτική αναχρονιστική καθώς έχει αποδειχθεί ότι η χρήση των τοπικών γλωσσικών ιδιωματισμών δεν αποτελεί τεκμήριο για τον προσδιορισμό της εθνικής συνείδησης. Υπάρχουν Έλληνες βλαχόφωνοι, τουρκόφωνοι, σλαβόφωνοι κ.ο.κ Η μητρική γλώσσα των Μακεδόνων ήταν η Ελληνική χιλιάδες χρόνια πριν και αποτελούσε συνδετικό ιστό για όλους τους Έλληνες. Άλλωστε οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν και να κατανοήσουν τις αρχαίες επιγραφές που βρέθηκαν τόσο στη Μακεδονία όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κάποιοι επιτήδειοι διατυμπανίζουν ότι όποιος δεν μιλάει τη «γλώσσα» (το σλαβόφωνο ιδίωμα) δεν είναι «Μακεδόνας», διαχωρίζοντας το «Μακεδόνας» από το «Έλληνας». Άραγε τα 320 εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών που ομιλούν την αγγλική θα έπρεπε να είναι εθνικά Βρετανοί;

Διδακτορικές διατριβές από ξένα πανεπιστήμια έρχονται να ερμηνεύσουν τον τρόπο που λειτουργούν οι σύγχρονες κοινωνίες των γηγενών Μακεδόνων και υπερβάλουν εαυτόν για να αποδείξουν δήθεν «σλαβικές ταυτότητες» που κρύβονται στα τραγούδια και στις παραδόσεις αυτών. Μάλιστα τολμούν να αμφισβητήσουν την προέλευση αρχέγονων δρώμενων, όπως αυτά του δωδεκαημέρου, που πραγματοποιούνται στον Βώλακα και τα άλλα χωριά της Δράμας εδώ και αιώνες. Στα ίδια πανεπιστήμια δίνονται κίνητρα σε Έλληνες σπουδαστές να πραγματοποιήσουν διδακτορικές διατριβές με αντίστοιχο περιεχόμενο, επιχειρώντας να δημιουργήσουν μια κάστα «διανοουμένων» με σαφή πολιτική τοποθέτηση υπέρ της σλαβικής ταυτότητας των Μακεδόνων. Ευτυχώς τα αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών είναι εξαιρετικά. Οι θιγόμενοι ντόπιοι δίνουν τις απαντήσεις τους σε όσους τεχνηέντως επιχειρούν να  παραχαράξουν την ιστορία τους, την Παράδοσή τους και να σπιλώσουν την υπόληψή τους λόγω της δημόσιας διαπόμπευσής τους ως σλάβους.

Η αθρόα εισαγωγή τραγουδιών στη σκοπιανή γλώσσα (την οποία παρουσιάζουν ως «Μακεδονική») δημιουργεί τεράστια σύγχυση με τη χρήση των τοπικών γλωσσικών ιδιωμάτων. Τα τελευταία 20 χρόνια είναι συνήθης (στην κεντροδυτική Μακεδονία) η χρήση μουσικών και τραγουδιών ως «δάνεια» από τους βόρειους γείτονες, τα οποία χρησιμοποιούνται στη δισκογραφία διαφόρων μουσικών σχημάτων και βαφτίζονται ως «Μακεδονική Παράδοση». Η νεολαία σε αυτές τις περιοχές τείνει να τα αφομοιώσει έχοντας παντελή άγνοια για την αλήθεια. Ευτυχώς η αλήθεια έρχεται πάντα στην επιφάνεια, όσο κι αν αργήσει.

Το 2017 προμηνύεται ιδιαίτερα δημιουργικό για την Ομοσπονδία των Μακεδόνων. Ήδη υπάρχει συνεργασία με το Τμήμα Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών σε θέματα που άπτονται της γνησιότητας δρώμενων που παρατηρούνται στη Μακεδονία. Η συνεργασία που ξεκίνησε με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από το καλοκαίρι του 2016, με φόντο τη δημιουργία έδρας Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας, παίρνει σάρκα και οστά. Ήδη σχεδιάζονται ερευνητικά προγράμματα που θα εστιάσουν στην κατοχύρωση των στοιχείων της ντόπιας παράδοσης των Μακεδόνων, διαχωρίζοντάς τα από στοιχεία ξενόφερτα που δεν ανήκουν σε αυτήν. Η επιτόπια έρευνα απαιτεί χρόνο ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Θα δοθεί προτεραιότητα στη διερεύνηση περιοχών που τα τελευταία χρόνια εισήχθησαν μουσικές και τραγούδια παντελώς άγνωστα στους ηλικιωμένους Μακεδόνες. Σε αυτήν την προσπάθεια αρωγός είναι το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ερευνητικού προγράμματος. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες για την μετέπειτα οικονομική στήριξη από Μακεδονικές οργανώσεις της διασποράς και από ευαγή ιδρύματα της χώρας.

Η Ομοσπονδία των Μακεδόνων πραγματοποιεί σειρά Συμποσίων Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας, όπου ιδιαίτερα καταρτισμένοι εισηγητές αναπτύσσουν θέματα που απασχολούν τους πολιτιστικούς συλλόγους. Ήδη πραγματοποιήθηκαν στη Δράμα, στις Σέρρες, στην Πέλλα και στην Ημαθία, ενώ δρομολογούνται να πραγματοποιηθούν και στους άλλους Νομούς της Μακεδονίας. Σε αυτά καλούνται ΟΛΟΙ οι γηγενείς Μακεδόνες να συμμετέχουν και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους. Επιχειρείται ανοικτός διάλογος για θέματα που ως τώρα αποτελούσαν ταμπού για τους ντόπιους. Η προσπάθεια της Ομοσπονδίας των Μακεδόνων βρίσκει συνεχώς υποστηρικτές και τείνει να λάβει ικανές διαστάσεις για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Κλείνοντας σας προσκαλώ όλους στη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων που θα γίνει στο Καυτανζόγλειο Στάδιο το Σάββατο 13 Μαΐου 2017.

Για την πραγμάτωση των επιδιώξεων της Ομοσπονδίας των Μακεδόνων καλούνται να συμβάλουν οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, η πολιτική ηγεσία, οι ερευνητές, οι χοροδιδάσκαλοι, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και όσοι αγαπούν την Παράδοση και την Πατρίδα. Όλοι μαζί μπορούμε!

Ευχαριστώ"

Τάτσιος Γεώργιος
Πρόερδος ΠΟΠΣΜ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...