Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Ψήφισμα του Δήμου Αλμωπίας για την ανείπωτη καταστροφή που υπέστη το σύνολο της κερασοπαραγωγής


Η κερασοκαλλιέργεια στον Δ.Αλμωπίας καταλαμβάνει εξέχουσα θέση ξεπερνώντας τα 33.000 στρ., κατατάσσοντας τον στις κορυφαίες θέσεις σε παραγωγή κερασιών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο κύριος παραγωγικός όγκος είναι επικεντρωμένος στις ορεινές περιοχές του Δήμου, με τις κοινότητες Αρχαγγέλου και Σαρακηνών να καταλαμβάνουν σχεδόν τις μισές εκτάσεις του, με πάνω από 16.000 στρ., αλλά και η πεδιάδα της Αλμωπίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια πεδίο συνεχών νέων επενδύσεων στην εν λόγω καλλιέργεια.

Ο συνδυασμός των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών συνθηκών της περιοχής, της καλλιεργητικής παράδοσης αλλά και των διαρκών επενδύσεων έχουν αναδείξει το κεράσι Αλμωπίας σε Ελλάδα και εξωτερικό ταυτίζοντας το πλέον με την περιοχή.

Η συμβολή της κερασοκαλλιέργειας στην οικονομία της περιοχής είναι τεράστια αν αναλογιστούμε ότι καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο σύνολο των δενδροκαλλιεργειών του Δήμου Αλμωπίας και σε συγκεκριμένες Τοπικές Κοινότητες αποτελεί πρακτικά μονοκαλλιέργεια.

Κατά την περίοδο δύο συνεχόμενων νυχτών, 21 & 22 Απριλίου, οι πολύ χαμηλές αρνητικές θερμοκρασίες διάρκειας αρκετών ωρών προκάλεσαν την απόλυτη καταστροφή της παραγωγής (παγετός στο στάδιο του καρπιδίου), αλλά και σοβαρές ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο.

Η έκταση των ζημιών είναι τεράστια μην έχοντας ιστορικό συγκρίσιμο.

Η καταστροφή της παραγωγής σε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει αρνητικές αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ήδη ταλαιπωρημένη από τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες τοπική κοινωνία, με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.

Η απόγνωση είναι η λέξη που κυριαρχεί στο σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής οι οποίες εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τα οικονομικά αποτελέσματα της κερασοκαλλιέργειας.

Οι αρνητικές συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται με το σύνολο των παραγωγών χωρίς εισόδημα για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, κάτι που ισχύει και για τους υπόλοιπους συνδεδεμένους με αυτούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, έρχονται να προστεθούν στα ήδη μεγάλα προβλήματα της γενικότερης οικονομικής κρίσης και δημιουργούν συνθήκες εκτάκτου ανάγκης.

Με δεδομένο ότι η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης απαιτεί την συντονισμένη και πολυεπίπεδη παρέμβαση, απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.

Σε αυτό το πλαίσιο η κήρυξη του Δήμου Αλμωπίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της ανείπωτης καταστροφής που υπέστη το σύνολο της κερασοπαραγωγής, αποτελεί μονόδρομο και το πρώτο καθοριστικό βήμα προκειμένου να κατορθώσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα προκύψουν στην τοπική οικονομία και στην κάθε οικογένεια ξεχωριστά.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...