Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ.


Φοιτητής και σπίτι
Τι να έχεις στο μυαλό, ώστε η απομάκρυνση από την πατρική εστία να έρθει ευκολότερα και πιο οικονομικά.

Κάθε χρόνο εισέρχονται 550.000 φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι 150.000 αποτελούν τους λεγόμενους εσωτερικούς μετανάστες, δηλαδή τους φοιτητές που πέτυχαν σε σχολή μακριά από τον τόπο καταγωγής τους. Με δεδομένο ότι η δυναμικότητα των φοιτητικών εστιών ανέρχεται στα 13.220 δωμάτια και με μέσο ετήσιο κόστος ζωής κάθε φοιτητή τα 11.000 ευρώ, καταλαβαίνουμε εύκολα ότι η στέγαση των «ξενιτεμένων» είναι το πρώτο σοβαρό πρόβλημα της νέας τους ζωής.
Στην Αθήνα υπάρχουν οι εξής φοιτητικές εστίες: ΦΕΑ (Πατησίων 279-281, 210 2021611-5, 210 2014148, fax: 210 2021614), ΦΕΕΜΠ (Πολυτεχνειούπολη, 210 7793515,210 7793919, 210 7757581, fax: 210 7752981), ΦΕΠΑ (Ούλοφ Πάλμε 21, Ιλίσια, 210 7243276, 210 7243279). Δικαίωμα αίτησης εισδοχής έχουν όσοι φοιτητές έχουν μόνιμη κατοικία εκτός Αττικής, φοιτούν στο πρώτο τους πτυχίο και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος. Προτιμούνται άτομα από ειδικές ομάδες (άποροι, πολύτεκνοι, ορφανά, με ειδικές ανάγκες, με αδέρφια που υπηρετούν στον Στρατό, παιδιά διαζευγμένων γονέων).
Οι τιμές των διαμερισμάτων κοντά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι παραδοσιακά τσιμπημένες. Μια γκαρσονιέρα έως 35 τ.μ. μπορεί να φτάσει και τα 380 μηνιαίως, ενώ τα δυάρια μπορεί ν’ αγγίξουν και τα 500 ευρώ. Καλό είναι, λοιπόν, το ψάξιμο να συμπεριλαμβάνει και γειτονιές λίγο πιο μακριά από την εκάστοτε σχολή, αλλά με καλή συγκοινωνία και εύκολη πρόσβαση σε αυτήν. Κάθε γειτονιά είναι διαφορετική. Ό,τι π.χ. παρέχει το Παγκράτι σε έναν φοιτητή δεν το διαθέτει ο Λυκαβηττός και το αντίθετο. Εκτός των βασικών (δηλαδή αν το σπίτι είναι κοντά σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες, συγκοινωνίες κ.λπ.), ο κάθε φοιτητής, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του, εκτός από κατοικία, πρέπει να διαλέξει και αστικό περιβάλλον. Γειτονιές με έντονη νυχτερινή ζωή π.χ. μπορεί να είναι συν για έναν φοιτητή (δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί ΜΜΜ για μια έξοδο) αλλά και μείον για έναν άλλο (θόρυβος, φασαρία).
Τις ανέσεις που μπορεί να έχει ο καθένας στο πατρικό του (π.χ. μεγάλο μπαλκόνι, τζάκι, ευρύχωρες ντουλάπες κ.λπ.) το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τις βρει στο φοιτητικό του διαμέρισμα. Οπότε, συμβιβαζόμαστε εξαρχής με την ιδέα και δεν απογοητευόμαστε. Δεν συμβιβαζόμαστε, όμως, με βλάβες στο διαμέρισμα, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν από τον ιδιοκτήτη, πριν από τη σύνταξη του συμβολαίου. Εννοείται ότι οι προφορικές συμφωνίες πρέπει να αποφεύγονται.
Ο roommate (συγκάτοικος ελληνιστί) είναι ο κανόνας σε όλες τις χώρες του εξωτερικού. Δύο και τρεις φοιτητές μοιράζονται διαμερίσματα, ώστε να μειώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα πάγια έξοδα. Στο δικό μας διαμέρισμα δεν πληρώνουμε μόνο το ενοίκιο, αλλά και κοινόχρηστα, πετρέλαιο, τηλέφωνο, Ίντερνετ. Όλα αυτά μπορεί να έρθουν διά του δύο ή και διά του τρία σε ένα μεγάλο διαμέρισμα. Φίλοι, γνωστοί και αγγελίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς άγραν υποψήφιων συγκατοίκων, όπως και τα events που διοργανώνουν τακτικά το Meet Market αλλά και οι Atenistas.
Το νοικοκυριό που θα στήσει ο κάθε φοιτητής θα αντανακλά, βεβαίως, το προσωπικό του γούστο και στυλ. Εκτός, λοιπόν, από το IKEA, που παρέχει οικονομικές λύσεις για όλα τα δωμάτια του σπιτιού, υπάρχουν άπειρα μικρά μαγαζιά για να προμηθευτείς μικρά, διακοσμητικά αντικείμενα. Πάμπολλα μπαζάρ από μικρούς δημιουργούς γίνονται σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως στο booze,στην πλατεία Αγίας Ειρήνης και, φυσικά, τα παλιατζίδικα στο Μοναστηράκι αποτελούν ακόμη ιδανικό τόπο για ν’ ανακαλύψεις αμέτρητους θησαυρούς vintage απόχρωσης. Για ηλεκτρικά είδη, οι γνωστές αλυσίδες (Media Markt, Ηλεκτρονική, Κωτσόβολος, Πλαίσιο κ.λπ.) μάλλον παρέχουν τις καλύτερες τιμές, καθώς και φερέγγυα εγγύηση.



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...