Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ.



Από την Αριδαία και το Δήμο Αλμωπίας ξεκίνησε σήμερα (11/3) η υλοποίηση των ενημερωτικών ημερίδων για την ανακύκλωση και, ειδικότερα, την προοπτική της ανακύκλωσης των τηγανελαίων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Διοργανωτές των εκδηλώσεων είναι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων)  και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας-Γιαννιτσών-Συντονιστής Φορέας Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Απορρίμματα τα χρήσιμα άχρηστα» σε συνεργασία με την εταιρία Ionian Recycle.   



Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος «Αρχιμήδης» για την προώθηση της ανακύκλωσης των τηγανελαίων. Η επιτυχία του προγράμματος, μέσω του οποίου εξασφαλίζονται ανταποδοτικά οφέλη για την προμήθεια δωρεάν ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης για τις σχολικές μονάδες, προϋποθέτει την ενεργητική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό έχει οργανωθεί η υλοποίηση των τριών ενημερωτικών ημερίδων στην Αριδαία, Έδεσσα και Γιαννιτσά.  

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Πασόης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Ανδρίτσος, ο Προϊστάμενος Περιβάλλοντος του Δήμου Αριδαίας κ. Γεώργιος Ιατρίδης, οι Διευθυντές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί, μαθητές και αρκετοί ενδιαφερόμενοι πολίτες. 

Η Ημερίδα ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου Αλμωπίας ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της ανακύκλωσης για την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος και στον ιδιαίτερο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την υποστήριξη και ανάπτυξης μίας διαφορετικής νοοτροπίας από τους πολίτες, ώστε να συμμετέχουν ενεργητικά στην ανακύκλωση. 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Ανδρίτσος ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στην εκδήλωση, σηματοδότησε το περιεχόμενο της εκδήλωσης και τόνισε την κεντρική θέση που κατέχει η ανακύκλωση στον βιώσιμο αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφέρειας. «Η κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Μέσα από την ανακύκλωση και την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και, τελικά, να εγγυηθούμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας», ήταν ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του. 

Στη συνέχεια, η Προϊσταμένη Περιβάλλοντος κα. Στέλλα Λαμπάδα και ο Γεωλόγος-Περιβαλλοντολόγος κ. Στέφανος Αργυράκης αναφέρθηκαν στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων και, ειδικότερα, στην υφιστάμενη κατάσταση στην Πέλλα. Η παρουσίαση περιελάμβανε πολλά ενδιαφέροντα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στην περιοχή μας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αποκατάσταση του συνόλου σχεδόν από τους 97 χώρους ανεξέλεγκτης διαχείρισης απορριμμάτων που λειτουργούσαν στην Πέλλα πριν από τη δημιουργία των Χώρων Υγειονομικής Ταφής στις τρεις Διαχειριστικές Ενότητες. 

Ακολούθησε η κοινή εισήγηση για την «Αειφόρο Διαχείριση των Απορριμμάτων με τη ματιά της εκπαίδευσης» από την κα. Σοφία Θεοδωρίδου-Διευθύντρια ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, την κα. Ελισάβετ Φράγκου-Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Αβάθμιας Εκπαίδευσης και τον εκπαιδευτικό κ. Ηλία Κάρτα. Στην εισήγησή τους οι τρεις εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν, μέσα από την εμπειρία τους, στις βασικές αρχές εφαρμογής προγραμμάτων ανακύκλωσης στα οποία πρωτοστατούν οι σχολικές μονάδες. Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις μεθόδους εκπαίδευσης (ολιστική, ομαδοσυνεργατική μάθηση), στις προϋποθέσεις αποτελεσματικής συμμετοχής στις δράσεις από τους μαθητές (ενημέρωση, εκπαίδευση, αναπληροφόρηση) και σε επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογής στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.  

Ο κ. Διονύσης Κορσιάνος, Γενικός Διευθυντής Ionian Recycle Hellas έκλεισε τον κύκλο των παρουσιάσεων αναφερόμενος στις πρακτικές λεπτομέρειες εφαρμογής του Προγράμματος «Αρχιμήδης» για την ανακύκλωση των τηγανελαίων. Βασικά σημεία του προγράμματος είναι η τοποθέτηση των κάδων στις σχολικές μονάδες και άλλους χώρους, η υπεύθυνη συλλογή και διαχείριση των τηγανελαίων από την εταιρία η οποία είναι αδειοδοτημένη από το ΥΠΕΚΑ και η πλήρης διαφάνεια στη συγκέντρωση των στοιχείων για τις συγκεντρωθείσες ποσότητες καθώς και την ανταποδοτική προμήθεια δωρεάν πετρελαίου θέρμανσης για τις σχολικές μονάδες.

Οι επόμενες ενημερωτικές ημερίδες στην Έδεσσα και τα Γιαννιτσά θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το επόμενο πρόγραμμα: 

ΕΔΕΣΣΑ: Τρίτη 12 Μαρτίου 2013, ώρα 12.00μ.μ., Αίθουσα εκδηλώσεων Διοικητηρίου  
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013, ώρα 12.00μ.μ., Αίθουσα Πληροφόρησης Νέων Δήμου Πέλλας 

Οι σχολικές μονάδες και ενδιαφερόμενοι φορείς ή ομάδες πολιτών που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα «Αρχιμήδης» για την εγκατάσταση ειδικού κάδου σε χώρο ευθύνης τους, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 6980673889-6980116798, 6948648314 και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: ionianrecyclehellas@gmail.com.  

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...