Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.



Σήμερα 11 Μαρτίου 2013 ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Πασόης παραβρέθηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο στην Αριδαία, για την ανακύκλωση και, ειδικότερα, την ανακύκλωση των τηγανέλαιων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Πέλλας κ. Ανδρίτσος Ιωάννης, η Δ/ντρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας – Γιαννιτσών κα. Θεοδωρίδου Σ., ο Γενικός Διευθυντής της Ionian Recycle Hellas κ. Κορσιάνος Διονύσης, στελέχη του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Πέλλας, εκπρόσωποι της Α’/θμιας και Β’/θμιας εκπαίδευσης και μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αριδαίας.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης στην σημερινή εποχή και μετέπειτα, ειδικότερα για την ανακύκλωση τηγανέλαιου και την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος  με την ονομασία

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» που λειτουργεί  ανταποδοτικά, με οφέλη προς τα σχολεία, με την παροχή δωρεάν πετρελαίου θέρμανσης. 
Ο Χαιρετισμός του Δημάρχου Αλμωπίας:
Κυρίες και κύριοι,
Καταρχάς να σας καλωσορίσω στην Αλμωπία και να συγχαρώ την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Πέλλας κ. Ανδρίτσο, τις διευθύνσεις Α’ θμιας και Β’ θμιας εκπαίδευσης και όσους συμμετέχουν σε αυτή την καινοτόμα προσπάθεια ανακύκλωσης. 
Ο περιβαλλοντικός χαρακτήρας αυτής της προσπάθειας είναι σημαντικότατος γιατί στοχεύει στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και στην προώθηση μιας νέας αειφορικής τεχνολογίας παραγωγής βιοκαυσίμων 2ης γενιάς.
 Θέλω να επισημάνω, το γεγονός ότι αυτή η συγκεκριμένη προσέγγιση υλοποιείται για πρώτη φορά παγκοσμίως στη χώρα μας, συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, με την επίδειξη παραγωγής βιοκαυσίμων και τη χρήση τους σε δημοτικά οχήματα. 
Μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα μπορεί και καινοτομεί και ότι η ικανότητες των ελλήνων επιστημόνων ανοίγουν νέους ορίζοντες στην ανακύκλωση και στην εξοικονόμηση ενέργειας με την παραγωγή και εφαρμογή των βιοκαυσίμων.   Αποδεικνύεται επίσης - με τη συμμετοχή φορέων, πολιτών και  μαθητών  –  ότι υπάρχει στη χώρα μας αλλά και στο δικό μας τόπο, ευαισθησία περιβαλλοντική, διάθεση συμμετοχής και η επίγνωση ότι κάθε ενέργεια ή δράση  που προστατεύει το περιβάλλον  είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας. Επίσης ότι, στην περίπτωση των βιοκαυσίμων στηρίζεται και η οικονομία της χώρας.   
Είναι σοφό αυτό που λέγεται ότι, το περιβάλλον ανήκει στις γενιές που έρχονται και όχι σε αυτές που φεύγουν. Δυστυχώς όμως, οι προηγούμενες γενιές δεν το κατανόησαν, έτσι, με την υπέρ άντληση πρώτων υλών από τη μια και την υπέρ-χρήση καυσίμων των εργοστασίων παραγωγής από την άλλη, προέκυψαν τα φαινόμενα της ρύπανσης, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και γενικά της καταστροφής ισορροπιών κρίσιμων για τη ζωή μας την ίδια.  
Η χώρα μας είναι γνωστή για την «παραγωγή» απορριμμάτων, που πλησιάζουν τους 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Αυτό και μόνο αποτελεί απόδειξη ότι, σίγουρα κάτι δεν κάνουμε καλά, ή αυτό που κάνουμε δεν είναι αρκετό.
 Η ανακύκλωση  αποτελεί  πλέον σοβαρότατο ζητούμενο. Έτσι η ανακύκλωση πλαστικού, αλουμινίου, λευκοσιδήρου,  γυαλιού και χαρτιού και τώρα των χρησιμοποιημένων ελαίων και λιπών πρέπει να επεκταθεί και να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων μας.
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η ίδια η φύση είναι ένας μηχανισμός ανακύκλωσης που μπορεί να μας μάθει πολλά πράγματα. Η  διατήρηση της ζωής είναι ένα προϊόν ανακύκλωσης, αρκεί να σκεφτούμε το νερό που πίνουμε, πώς ανακυκλώνεται, μέσα από την εξάτμιση και τη βροχή και επιστρέφει σε εμάς. Αυτό το απλό παράδειγμα πιστεύω ότι είναι αρκετό για να αντιληφθούμε ότι, η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων των κοινωνιών του πλανήτη μας.
Όλοι, πριν ξεφορτωθούμε τα σκουπίδια μας, πρέπει να ρωτήσουμε το εαυτό μας: μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο από το να τα πετάξω; Αυτή η απλή ερώτηση πιστεύω ότι είναι η αρχή για να βάλουμε την ανακύκλωση στη ζωή μας και το να ανακυκλώνεις είναι μια συνήθεια που έτσι και την ξεκινήσει κάποιος, μπαίνει στην καθημερινότητά του, και σιγά σιγά τον  κάνει όλο και πιο ευαισθητοποιημένο σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία. Τα παιδιά μας με τη συμμετοχή τους σε δράσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος αποδεικνύουν ότι διαθέτουν πλέον την παιδεία για να μην κάνουν τα λάθη των προηγούμενων γενιών και αυτό γεννά πραγματική ελπίδα
Θέλω, κλείνοντας, να πω κάτι το οποίο θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Εκτός του να προσθέσουμε την ανακύκλωση στη ζωή μας, θα πρέπει να αφαιρέσουμε και λίγο από τον καταναλωτισμό μας γιατί όλοι γνωρίζουμε τις καταστροφικές του επιπτώσεις.
Με δεδομένες τις βαρύτατες επιπτώσεις, στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα από τα χρησιμοποιημένα λίπη και έλαια αλλά και στην κατεύθυνση της υποστήριξης και προώθησης της νέας αειφορικής τεχνολογίας παραγωγής βιοκαυσίμων από τηγανέλαια, ο Δήμος Αλμωπίας θα συνδράμει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια  και θα καλέσει τους πολίτες και τα καταστήματα να συμμετάσχουν σε αυτή τη νέα μορφή ανακύκλωσης. 
Σας ευχαριστώ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...