Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ TROLL ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Ο Joshua Goldberg δεν είναι ούτε τζιχαντιστής, ούτε μπλόγκερ ναζιστής, ούτε τίποτα άλλο. Είναι ένας νεαρός αμερικανός, 20 ετών, ο οποίος ζούσε ακόμη ως πριν μερικές ημέρες στο σπίτι των γονιών του στο Orange Park, στη Φλόριντα, και περνούσε τον περισσότερο καιρό κλεισμένος στο δωμάτιό του.
Το FBI τον συνέλαβε στις 11 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να καταδικαστεί με 20 χρόνια φυλάκιση. Και όλα αυτά γιατί από το κομπιούτερ του ο Joshua κατόρθωσε να φτάσει, μέσα σε λίγα χρόνια, στο ανώτατο επίπεδο του troll, δηλαδή της τέχνης να ρίχνει κάποιος λάδι στη φωτιά μέσα από το ίντερνετ. Σήμερα θεωρείται ύποπτος ακόμη και για τρομοκρατικές πράξεις.
Καλυμένος πίσω από το ψευδώνυμο « Australi Witness», ο νεαρός παρίστανε τον οπαδό του Ισλαμικού Κράτους. Ελεγε ότι η έδρα του είναι στο Περθ της Αυστραλίας. Μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter κατηγορείται ότι ενθάρρυνε την τρομοκρατική επίθεση στο Γκάρλαντ του Τέξας, η οποία έγινε στις 3 Μαίου. Γινόταν εκεί ένας διαγωνισμός για σκίτσα του Μωάμεθ όταν δύο οπλισμένοι άνδρες άρχισαν να πυροβολούν μέσα στο πολιτιστικό κέντρο, ενώ στη συνέχεια πυροβολήθηκαν από την αστυνομία. Η αστυνομία έκανε γρήγορα τον συσχετισμό ανάμεσα στην ισλαμική ομάδα και στους δύο άνδρες.

Χρειάστηκε να περάσει καιρός πριν ανακαλύψει η αστυνομία τη σχέση των δύο ανδρών με τον Joshua Goldberg. Δύο ημέρες πριν την επίθεση, ο 20χρονος ψευτο-τζιχαντιστής καλούσε ένα τουίτ «τους αδελφούς στο Τέξας» να πάνε στο πολιτιστικό κέντρο «με τα όπλα, τις βόμβες τους και τα μαχαίρια τους» και αποκάλυπτε πού ακριβώς γινόταν η εκδήλωση. Μόλις έγινε γνωστό ότι οι δύο άντρες σκοτώθηκαν από την αστυνομία, ο 20χρονος έγραψε «Μακάρι ο Αλλάχ να ανταμείψει τους μουτζαχεντίν του Τέξας και να τους παραχωρήσει μια θέση δεξιά του προφήτη στον παράδεισο».

Αλλά ο Goldberg δεν φορούσε μόνο το κοστούμι του τζιχαντιστή. Κι αυτό είναι που δυσκολεύει το έργο της αστυνομίας για να κατανοήσει το κίνητρό του. Σήμερα η αστυνομία γνωρίζει ότι ξεκίνησε να κάνει αισθητή την παρουσία του στο Reddit και στο  4Chan και με το ψευδώνυμο European88 έκανε αναρίθμητα αντιεβραϊκά και ρατσιστικά σχόλια, παρότι ο ίδιος είναι Εβραίος! Αλλοτε έπαιζε τον ρόλο του νεοναζί και με το ψεύτικο όνομα Michael Slay. Εγινε τόσο πιστευτός που το φιλοναζί σάιτ Daily Stormer τον έβαζε να γράφει μακροσκελή άρθρα. Όταν βέβαια έγινε γνωστή η ταυτότητά του και συνελήφθη, το εν λόγω σάιτ αναγκάστηκε να καταδικάσει τις άθλιες πράξεις του.
Πριν από τρεις μήνες έγραφε στο ίντερνετ: «Πρόσφατα γνώρισα δύο μουτζαχεντίν στο ίντερνετ, έναν στον Λος Αντζελες και έναν στη Μελβούρνη και τους έπεισα να περάσουν στη δράση στις πόλεις που ζουν. Οι δύο μουτζαχεντίν θα χτυπήσουν με όπλα τοπικές συναγωγές, όταν πολλοί Εβραίοι θα έχουν πάει εκεί για να λειτουργηθούν».
Είχε μάλιστα γράψει για την αστυνομία: «Παρακολουθήστε με όσο θέλετε στο ίντερνετ, δεν θα με βρείτε ποτέ».

Ο Joshua Goldberg έγραφε ότι οι γονείς του ήταν σαν την ινδική καρύδα (μαύροι απέξω, άσπροι από μέσα) και ότι δεν ήξεραν τίποτα για την δράση του ως τζιχαντιστή. «Αφιέρωσα τη ζωή μου να σκοτώνω άπιστους και να συντονίζω δράσεις του τζιχάντ σε όλο τον κόσμο. Οι Εβραίοι είναι οι χειρότεροι εχθροί του Αλλάχ. Όταν το Ισλάμ θα καταλάβει την Αυστραλία, όλοι οι Εβραίοι θα σκοτωθούν σαν κατσαρίδες που είναι», παρότι ο ίδιος ήταν Εβραίος.
Οι γονείς του δήλωσαν στην αστυνομία αλλά και στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι αγνοούσαν εντελώς τις δραστηριότητές του.
Ενας άλλος ρόλος του ήταν η καταδίκη των μαύρων της Αμερικής. Μέσα από τον λογαριασμό στο Twitter @MoonMetropolis, ο Joshua Goldberg έδινε ψεύτικες πληροφορίες στο πολιτικό σάιτ Daily Kos για κάποιον Shaun King, έναν ακτιβιστή του κινήματος « Black Lives Matters », που προστάτευε τους αφροαμερικανούς. Ο 20χρονος κατόρθωσε να αποδείξει ότι ο ίδιος ο Shaun King δεν έχει ρίζες αφρικανού και του δημιούργησε πολλά προβλήματα μέσα στο κίνημα των ακτιβιστών. Αλλοτε, ο 20χρονος παρίστανε ότι είναι η Tanya Cohen, ακριβίστρια στα ανθρώπινα δικαιώματα, συγγραφέας πολλών βιβλίων κλπ.
Ο Goldberg δεν αρκέστηκε ωστόσο να παίρνει ψεύτικες ταυτότητες και να παριστάνει ανύπαρκτα πρόσωπα για να δημιουργεί προβλήματα. Κάποιες φορές έκλεβε και την ταυτότητα πραγματικών ανθρώπων. Ενας αυστραλός δικηγόρος, ο Josh Bornstein, πλήρωσε ακριβά τον νεαρό. Στις 9 Απριλίου 2015 βρήκε τον υπολογιστή του γεμάτο από μηνύματα μίσους εναντίον του. Προσπάθησε να καταλάβει τι συνέβαινε και ανακάλυψε ότι δήθεν είχε γράψει ένα κείμενο στο ενημερωτικό σάιτ Times of Israel,  στο οποίο καλούσε «να δοθεί ένα γρήγορο και άγριο τέλος στους Παλαιστίνιους». Ο 20χρονος είχε μάλιστα ρίξει ο ίδιος λάδι στη φωτιά γράφοντας από άλλους λογαριασμούς μηνύματα όπως «Αυτό που έγραψε είναι το πιο τρελό και φρικτό πράγμα που έχω διαβάσει. Διαβάστε το ως το τέλος. Πραγματικά, δεν θα το πιστεύετε».
Η αυστραλή φεμινίστρια Caitlin Roper υπήρξε επίσης θύμα όταν άνοιξε ένας λογαριασμός-μαϊμού με το όνομά της, στον οποίο ο 20χρονος Goldberg έγραφε μηνύματα μίσους εναντίον των τρανσέξουαλ ενώ υποτίθεται ότι η ίδια προσέφερε ερωτικές υπηρεσίες στο ίντερνετ.
Αναρίθμητες άλλες υποθέσεις, ιδιαίτερα σοβαρές, βαρύνουν σήμερα τον 20χρονο. Ο αυστραλός δημοσιογράφος Luke McMahon δήλωσε στο BBC ότι ο Goldberg «είναι ένα κλασικό troll του ίντερνετ, αλλά ένα troll προφανώς σοφιστικές» του οποίο τα κίνητρα πάνε πέρα από μια «ιδεολογική σταυροφορία». «Ισως πρόκειται για ένα άτομο πολύ απομονωμένο κοινωνικά που εκδηλώνει μια αρρωστημένη διάθεση για ελευθερία έκφρασης».

Το λάθος που έκανε ο Goldberg, πέρα από το να δημιουργεί τα λεγόμενα « hoax », προκαλώντας φρενίτιδα με ψεύτικα υλικά, ήταν ότι μεταξύ 19 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με το FBI «διοχέτευσε πληροφορίες για τη δημιουργία εκρηκτικών, για όπλα καταστροφής ή για όπλα μαζικής καταστροφής». Αντάλλασσε πληροφορίες με «εμπιστευτική πηγή», η οποία του είχε αποκαλύψει μυστικά για τη δημιουργία αυτών των όπλων. Ο 20χρονος έφτασε στο σημείο να στέλνει στο BBC απειλές για επιθέσεις. «Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι στις 11 Σεπτεμβρίου, μια βόμβα θα εκραγεί σε μια μεγάλη πόλη στα δυτικά των ΗΠΑ».
Ακριβώς στις 11 Σεπτεμβρίου ο Joshua Goldberg συνελήφθη στην οικία του, μπροστά στους έκπληκτους γονείς του και διαπιστώθηκε ότι πάσχει «από ψυχολογική αστάθεια», σύμφωνα με τον δικηγόρο του.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

1 σχόλια :

Υπάρχει μια μικρή ανακολουθία ανάμεσα στον τίτλο και στο περιεχόμενο του άρθρου.

Ένα troll στο ίντερνετ είναι κάποιος που προσπαθεί να προκαλέσει αναταραχή σε συζητήσεις αποστέλλοντας ενοχλητικά μηνύματα, ακόμα κι αν ο ίδιος δε συμμερίζεται το περιεχόμενό τους. Ο σκοπός του είναι απλά η πρόκληση θορύβου.

Η περίπτωση που εξετάζει του άρθρο είναι εγκληματικού χαρακτήρα. Δε μιλάμε απλά για troll αλλά για κάποιον που παρακινούσε άλλους σε πράξεις βίας και εγκλήματα, γι' αυτό και συνελήφθη.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...