Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Δυο αντιπλημμυρικά έργα στην Έδεσσα και το Λουτράκι συνολικού προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ 4 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Δυο αντιπλημμυρικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Πέλλα. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα έργα της αντιπλημμυρικής προστασίας της Έδεσσας και του Λουτρακίου Πέλλας.
Η αντιπλημμυρική προστασία της Έδεσσας, με τις παρεμβάσεις στον Εδεσσαίο ποταμό, έχει προϋπολογισμό 1,9 εκ. ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις στον χείμαρρο Τόπλιτσα, που θα θωρακίσουν το Λουτράκι έχουν προϋπολογισμό 2.040.000 ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι «η Περιφέρεια έχει δρομολογήσει πλέον τα πιο επείγοντα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και στο Άγιον Όρος. Εντάσσουμε όλα τα αναγκαία έργα στο ΕΣΠΑ, δημιουργώντας έτσι μια αντιπλημμυρική ‘ασπίδα’ στην προσπάθειά μας να καλύψουμε κενά δεκαετιών. Τα πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, είναι πιο συχνά πλέον, με αποτέλεσμα οι ανάγκες που συσσωρεύτηκαν να είναι μεγάλες και εξαιρετικά επείγουσες. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δέσμευσε σημαντικά κονδύλια, που τα διαθέτει για την υλοποίηση των πιο αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, ώστε αφενός να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, αφετέρου να παρέχει τη μέγιστη δυνατή προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους, αλλά και του περιβάλλοντος, φυσικού και δομημένου. Με τις παρεμβάσεις μας στην Πέλλα θωρακίζουμε δυο σημαντικά αστικά κέντρα, που η καθημερινότητά τους είναι συνυφασμένη με το νερό. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την παρέμβαση στον Εδεσσαίο ποταμό, που επηρεάζει όλη τη ζωή στην Έδεσσα και τα προβλήματα τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικά (καθιζήσεις δρόμων, πλημμύρες κτλ.). Με τα έργα που προγραμματίσαμε δίνουμε λύση σε ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της πρωτεύουσας της Πέλλας και προστατεύουμε τον ιστό της πόλης. Ανάλογης σημασίας είναι και η παρέμβασή μας στο χείμαρρο Τόπλιτσα του Λουτρακίου, ειδικά μετά τις έντονες πλημμύρες του περσινού Σεπτεμβρίου, που επιδείνωσαν την κατάσταση».

Οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε Έδεσσα και Λουτράκι είναι οι εξής:
1.Εδεσσαίος ποταμός: Προβλέπεται εκ νέου διαμόρφωση της κοίτης του ποταμού. Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται αποκατάσταση και αντικατάσταση της υφιστάμενης επενδεδυμένης κοίτης σε μήκος 838 μέτρων από τη γέφυρα στην προέκταση της οδού Δημ. Πετρίτση και μέχρι την περιοχή των Καταρρακτών, καθώς παρατηρήθηκαν φαινόμενα διάβρωσης τόσο στον πυθμένα, όσο και στα πρανή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθιζήσεις των παράπλευρων οδών και πλημμύρες στις ιδιοκτησίες παράλληλα με τον ποταμό. Με τα έργα αντιμετωπίζονται τόσο οι καθιζήσεις, όσο και η διάβρωση, αλλά και τα προβλήματα πλημμυρών υπογείων και παράπλευρων περιοχών, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξουν σημειακές κατολισθήσεις και απομείωση στο ελάχιστο της υδραυλικής διατομής. Θα γίνουν εκτεταμένες εκσκαφές, επιχώσεις, εξυγιαντικές στρώσεις, φίλτρα στραγγιστηρίων, καθαιρέσεις, κατασκευή τοίχου, επενδύσεις με λιθοδομή, στεγανώσεις κ.ά. Στη διάρκεια των εργασιών θα γίνονται οι απαραίτητες αντλήσεις και οι εργασίες εκτροπής των υδάτων όσες φορές απαιτηθεί, όπως και αποκαταστάσεις των πεζοδρομίων και των σωλήνων που τυχόν θα υποστούν φθορές.
2.Χείμαρρος Τόπλιτσα: Διευθετείται τμήμα του χειμάρρου στο Λουτράκι Αλμωπίας από τη γέφυρα της επαρχιακής οδού Αψάλου – Πολυκάρπης – Λουτρών Λουτρακίου μέχρι 436 μέτρα προς τα κατάντη. Προβλέπονται δυο αναβαθμοί στο χείμαρρο, αφού οι προϋπάρχοντες αναβαθμοί παρουσιάζουν φθορές από τη σταδιακή δράση των πλημμυρών των τελευταίων δεκαετιών και έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2016. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εύξηση της ταχύτητας ροής των χειμαρρικών υδάτων και τη σταδιακή διάβρωση των αναχωμάτων, τόσο στη θέση της γέφυρας, όσο και παρακάτω. Με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις αφενός θα ανακατασκευαστούν οι αναβαθμοί, αφετέρου θα προστατευτεί η γέφυρα της επαρχιακής οδού και θα ομαλοποιηθεί η υδραυλική λειτουργία του χειμάρρου, παρέχοντας αντιπλημμυρική προστασία στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως τόνισε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, «με συντονισμένες ενέργειες, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να εγκριθούν δύο έργα προϋπολογισμού περίπου 4 εκ. ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία της Πέλλας. Δύο παρεμβάσεις που θα έχουν αντίκτυπο και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, όπως, επίσης, στον καλλωπισμό των σημείων όπου θα εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές. Ευχαριστώ τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας, τα οποία με την άρτια επιστημονική τους κατάρτιση συνεισέφεραν τα μέγιστα για να υποβάλλουμε πλήρεις προτάσεις οι οποίες εγκρίθηκαν και, μάλιστα, με πολύ καλή βαθμολογία. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...