Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΥΛΟΤΟΜΟΥ



Η υλοτόµηση είναι µια δουλειά που απαιτεί γνώση και εκπαίδευση είτε πρόκειται για απλή επεξεργασία καυσόξυλων, είτε για την περιποίηση ενός κτήματος. Αρκεί άραγε η αγορά ενός υπερσύγχρονου αλυσοπρίονου;

Ένα τόσο πολύτιμο φυσικό προϊόν, όπως το ξύλο, δεν θα μπορούσε παρά να «απαιτεί» την ορθολογική μεταχείρισή του, είτε πρόκειται για την υλοτόμηση ενός δέντρου, είτε απλώς για την επεξεργασία καυσόξυλων ή την περιποίηση ενός κτήματος. Είναι άλλωστε γνωστό ότι στο πλαίσιο της ορθής υλοτόμησης τίποτα σχεδόν δεν μένει ανεκμετάλλευτο από ένα κομμένο δέντρο, ενώ υπάρχουν διάφορες μέθοδοι κοπής και πολλές εταιρείες αντίστοιχου εξοπλισμού που υπόσχονται αξιόπιστες λύσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Είναι όμως όλα αυτά αρκετά, ώστε η αγορά ενός επώνυμου αλυσοπρίονου να οδηγήσει αυτόματα ακόμη και τον αδαή στην υλοτόμηση ενός δένδρου; Όχι βέβαια, αφού όποιος έχει περάσει τα στάδια της σχετικής εκπαίδευσης ξέρει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα να γίνουν πριν την υλοτόμηση όσον αφορά την ασφάλεια του χειριστή και των συνεργατών του, καθώς επίσης και τον περιορισμό των ζημιών που τυχόν θα συμβούν στο ξύλο.
Σε μια προσπάθεια βασικής ενημέρωσης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τα εφόδια που δίνει η σχετική εκπαίδευση, ένας αρχάριος υλοτόμος θα πρέπει να προσέξει τα εξής βασικά σημεία ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα πριν ξεκινήσει την εργασία του:

■  Απαιτείται διεξοδική γνώση του τεχνικού εξοπλισμού.

Απαραίτητος ο λεπτομερής σχεδιασμός: Τι θα συμβεί, πότε και, φυσικά, πού.

■  Έλεγχος καιρικών συνθηκών: Βασικός παράγοντας είναι η δύναμη και η κατεύθυνση του ανέμου. Ποτέ δεν πραγματοποιείται υλοτόμηση όταν φυσά δυνατός αέρας, ακόμη κι αν φυσά κατά την κατεύθυνση της πτώσης του κορμού.

Προσδιορισμός της κατεύθυνσης: Κατά την εργασία σε δάσος ή σε δεντροφυτεμένη έκταση, ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση των σοβαρών ζημιών σε δέντρα της περιοχής και δεύτερος ο περιορισμός της εργασίας που θα απαιτηθεί μετά την υλοτόμηση. Ο χειριστής πρέπει να κοιτάξει τα γύρω δέντρα και να παρατηρήσει τα κενά που υπάρχουν για την πτώση του δέντρου. Ένα δέντρο που χτυπά πάνω σ’ ένα άλλο και κρέμεται είναι επικίνδυνο και χρειάζεται μεγάλη επιδεξιότητα και προσπάθεια για να ελευθερωθεί ξανά. Όσον αφορά την προστασία του κομμένου κορμού, πρέπει να εντοπιστούν τυχόν κούτσουρα και πέτρες πάνω στα οποία μπορεί να πέσει το δέντρο και να σπάσει με την πρόσκρουση.

■  Άριστη ορατότητα: Πρέπει να πάψει κάθε εργασία αν μειωθεί η ορατότητα κατά απόσταση μικρότερη από το διπλάσιο του μήκους του δένδρου.

■  Μετρίαση της πτώσης και υποστύλωση για την ξύλευση: Ένας βασικός κανόνας είναι, όταν γίνεται προσπάθεια για μετριασμό της πτώσης των δέντρων που πέφτουν ή/και υποστύλωσης στο έδαφος, προκειμένου να διευκολυνθεί η αφαίρεση των κλαδιών τους, θα πρέπει να επιδιώκεται η πτώση πάνω σε ξύλο και σε παράλληλη κατεύθυνση προς τη θεωρούμενη γραμμή υλοτόμησης. Εξαίρεση γίνεται μόνο κατά την υλοτόμηση μικρών δέντρων. Αυτά μπορούν να πέσουν πάνω σε ξύλα, τοποθετημένα κατά διαστήματα από 10 μέχρι 15 μέτρα και κάθετα στη γραμμή υλοτόμησης. Η υλοτόμηση δέντρων πάνω σε ήδη πεσμένα δέντρα έχει πλεονεκτήματα, όπως το γεγονός ότι η μετακίνηση του κορμού δεν είναι δύσκολη, επειδή δεν έχει βυθιστεί μέσα στο έδαφος, και η προσαρμογή αλυσίδων και σκοινιών είναι ευκολότερη.

Εκτίμηση της κατάστασης του δέντρου: Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία προσοχή για τυχόν σημάδια σαπίσματος. Τα δέντρα με εσωτερικό σάπισμα μπορεί να πέσουν απρόσμενα. Αν η κορυφή του δέντρου είναι μπλεγμένη με τα άλλα δέντρα, η κατεύθυνση υλοτόμησης θα πρέπει  να επιτρέπει το διαχωρισμό τους.

Υποχώρηση: Η γρήγορη υποχώρηση θα πρέπει να γίνει στις 45° από την αναμενόμενη γραμμή υλοτόμησης. Μπορεί να υπάρξουν άσχημες εκπλήξεις και είναι απαραίτητο να υπάρχει η σίγουρη διέξοδος. Όλα τα εργαλεία πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι από την κατεύθυνση υλοτόμησης κατά την εργασία.

Ας σημειωθεί τέλος ότι όλα τα προαναφερθέντα ισχύουν για σχετικά επίπεδο δασικό έδαφος και δεν συνιστώνται κατά την εργασία σε απότομες πλαγιές.

Δείτε το αφιέρωμα για τους Προμαχιώτες υλοτόμους



ΠΗΓΗ...http://www.agronews.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...