Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

"Ούτε καν" του Γιάννη Αραμπατζή


Φτάνοντας ο οδηγός λίγο έξω από την Άψαλο στο δρόμο του για τα τουριστικότατα Λουτρά Πόζαρ, βλέπει στα αριστερά του έναν ελεύθερο και εξαιρετικά επικίνδυνο κόμβο, που στο παρελθόν έχουμε θρηνήσει νεκρούς, που οδηγεί στην πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας στην Έδεσσα.
 Μόλις μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω, έρχεται αντιμέτωπος με ένα φανάρι που ρυθμίζει τη διασταύρωση με το χωριό Άψαλος. Αντί δηλαδή, να υπάρχει ένας όμορφος κυκλικός κόμβος, που να καλωσορίζει τον επισκέπτη στην είσοδο της Αλμωπίας αναδεικνύοντας με τη θεματική του τις ομορφιές και τα πλεονεκτήματα του τόπου, όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο στο εξωτερικό, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα με τον πλέον επιστημονικό τρόπο την κυκλοφορία των αυτοκινήτων από και προς την Έδεσσα την πρωτεύουσα του Νομού, την Αριδαία την πρωτεύουσα της επαρχίας Αλμωπίας, τον τουριστικό προορισμό των Λουτρών Πόζαρ αλλά και την Άψαλο που είναι και ο κεντρικός κόμβος όλων αυτών, υπάρχει ένα κακάσχημο φανάρι, που δουλεύει όποτε θυμάται, ενώ προξενεί το ίδιο του παρακώλυση της ομαλής πορείας των αυτοκινήτων σωρεύοντας αδικαιολόγητα τα λιγοστά αυτοκίνητα του επαρχιακού δικτύου, αλλά και αποτελώντας θανάσιμο κίνδυνο, αφού είναι τόσο απροκάλυπτα αχρείαστο, που οι οδηγοί της περιοχής προτιμάμε τις περισσότερες φορές να το αγνοούμε παρά να καθόμαστε σταματημένοι ολομόναχοι στη μέση μιας παντέρημης διασταύρωσης.
Συνεχίζοντας προς Αριδαία, ο έκπληκτος οδηγός συναντάει και δεύτερο φανάρι σε μια ακόμα είσοδο της Αψάλου, το οποίο είναι χρόνια τώρα σε αχρησία, αφού φαντάζομαι πως οι υπεύθυνοι της συντήρησής του θα ντρέπονται να το επαναθέσουν σε λειτουργία, ενώ ο επισκέπτης δικαίως θα αναρωτιέται αν θα πρέπει να επισκεφθεί την πολύ σημαντική όπως όλα δείχνουν Άψαλο αντί των Λουτρών του Πόζαρ που του λένε οι ταξιδιωτικοί του οδηγοί.
Αφού λοιπόν ο επισκέπτης καταφέρνει να ξεμπερδέψει με τα φανάρια της Αψάλου, έρχεται αντιμέτωπος με τις ατελείωτες διπλές διαγραμμίσεις της απέραντης ευθείας ενός δρόμου που βρίσκεται ανάμεσα μόνο σε χωράφια.
Και εκεί που θα νόμιζε πως οι εκπλήξεις κάπου εκεί θα πρέπει να τελειώνουν, φτάνει μπροστά σε μια νησίδα και μία ταμπέλα που του ανακοινώνει ότι διέρχεται από έναν ακόμα κόμβο που τον οδηγεί στο παλιό επαρχιακό δίκτυο.
Φαντάζομαι την έκπληξή του όταν κοιτάζει αριστερά του και δεξιά του και το μόνο που αντικρίζει είναι δύο μεγαλόπρεπους χωματόδρομους που οδηγούν, πού αλλού, σε χωράφια.
Αλλά ο κόμβος… κόμβος, και τα χιλιάδες ευρώ που ξοδεύτηκαν εκεί μέσα αν είχαν στόμα θα έβγαιναν και θα φώναζαν, όπως αν τους άκουγε κανείς, θα έβγαιναν και θα φώναζαν όλοι εκείνοι οι ανυποψίαστοι οδηγοί που κινδύνευσαν να καρφωθούν επάνω στην ασήμαντη κατά καιρούς νησίδα κάποιο βράδυ που οδηγούσαν με την ταυτότητά τους στο στόμα στο κατασκότεινο επαρχιακό δίκτυο της Πέλλας.
Αλλά τα καλούδια του δρόμου δεν τελείωσαν ακόμα. 
Μόλις δύο χιλιόμετρα πιο κάτω, και με τη διπλή διαγράμμιση να συνεχίζει απτόητη να ασχημονεί επάνω στην άσφαλτο, στέκονται αγέρωχα τα τρίτα κατά σειρά φανάρια σε απόσταση μόλις έξι χιλιομέτρων μεταξύ τους στη διασταύρωση που χωρίζει την αρτηρία από τα δύο εκατέρωθεν χωριά, την Ξιφιανή και τον Άλωρο.
Άπλετος χώρος για άλλον έναν κραυγαλέο κυκλικό κόμβο, αλλά η SIEMENS δεν έριχνε τσιμέντα αλλά έφτιαχνε φανάρια βλέπεις.
Τώρα, το ότι από τον Άλωρο ας πούμε, προς την Αριδαία, υπάρχει στο οδόστρωμα ήδη λωρίδα προοδευτικής επιτάχυνσης και κάθε Αλωριότης που διαθέτει την κοινή λογική που λείπει από τους αρμόδιους του επαρχιακού δικτύου, δεν κάθεται σα μαλάκας να περιμένει ένα σκασμό ώρες σταματημένος, παρατηρώντας ταυτόχρονα και όλα τα άλλα αυτοκίνητα επίσης σταματημένα, δεν φαίνεται να απασχόλησε τους φωστήρες του δρόμου.
Τε σπα, από εκεί και πέρα, τα έχουμε ξαναπεί, να μη τα ξαναλέμε, για τα επόμενα τέσσερα χιλιόμετρα απέραντης ευθείας μέχρι την Αριδαία δεν υπάρχει σημείο για προσπέραση ούτε καν, που λέει και μια φίλη μου.
Ούτε καν, σαν το απέραντο κενό που ενεδρεύει μέσα στα κρανία των υπευθύνων του οδικού δικτύου του Νομού μας.
Ούτε καν.







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...